Parajdi sóbánya (2019)



 Székelyföld egyik legkülönlegesebb látványossága a parajdi sóbánya, amely nem csak Európa egyik legnagyobb sókészletét rejti a föld alatt, hanem a légúti megbetegedésben szenvedők számára is kezelést nyújt.

A parajdi sóbányászat a római korig visszavezethető, amikor is Erdély gazdagságának egyik alapja volt. Az itt fellelhető só az óceán kiszáradásakor keletkezett, és tartalmaz minden ásványi anyagot és nyomelemet. 1405-től kezdődően egészen 1762-ig folyt a sókitermelést itt, a földalatti bányában.

A gigantikus sóbányába külön busszal juthatunk el a falu központjában lévő belépőjegy váltást követően. Odalent nemcsak a só gyógyító erejét kihasználók, de a kikapcsolódni vágyók is bőven megtalálhatják számításukat. A 90-es évektől folyamatosan kiépülő turisztikai központ a szórakozások gazdag tárházát biztosítja, alakítottak ki kalandparkot, játszóteret, de ökumenikus istentiszteleteket is tartanak az itt megépített kápolnában.
Parajd környékén a só megannyi természeti csodával kápráztat el a föld fölött is, sókarsztjelenségek, dolinák és víznyelők, sókivirágzások is találhatóak a környéken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése