Őskohó, Massa Múzeum és műszaki skanzen (2014)

A Garadna-völgyben a kisvasút sínjei mentén áll egy hatalmas kőből készült építmény. Terjedelmes méretei alapján lehetne egy piramis vagy erőd tornya is, de az gigászi építmény hajdanán egy vasércfinomító kültéri kohó volt, amelyet Ómassáról helyeztek át ide a festői szépségű patak partjára. Fazola Henrik helyi híres vasrácskészítő (Fazola kapu, Eger) mester 1770-ben építette az első vasműveket a Hámori térség gazdag bányáira alapozva. Újmassán végül is csak nem fél évszázadon keresztül üzemelt az itt található kohó, amely napjainkra műemléki védettség alá került, de alkalmaként még felfűtik, és bemutató kohászatot végeznek benne.








A kohó tőszomszédságában található a Massa Múzeumm, amely a Diósgyőr-hámori Vasmű százéves történelmét tárja elénk eredeti dokumentumok valamint kiállított vasgyártásra használt szerszámok formájában. Ezen kívül vasgyártelep és technológiai berendezések modelljei, illetve makettjei szemlélhető még itt meg.







A patak túloldalán a betonút mellett még található egy ipartörténeti skanzen is, ahol a vaskohászatban a használat gépek és berendezések láthatóak. Az ipartörténeti műemléknél a lillafüredi kisvasutak is megállnak így minden egyes részlegét be lehet barangolni, de múzeum látogatására csak csütörtöktől szombatik van lehetőség. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése