Latinovits-kastély parkja (2024)

forrás: gallery.hungaricana.hu


Katymár első és egytelen kastélyát Geramb Etel bárónő, Latinovits Sándor özvegye építette család a már meglévő itteni birtokán. De a munkálatokat már fiuk, Latinovits Illés fejezte be 1840-es években. A kastély akkoriban a hazánkban álló néhány romantikus stílusú épületek egyike volt. A szabadon álló, megközelítően téglalap alaprajzú épületet a két oldalát tornyok díszítették. Latinovitsok 14000 kötetből álló könyvtára is a kastélyban kapott helyet, ahol francia, német, latin és magyar könyvek is megtalálhatóak voltak. 



Nagybányai vitéz Horhy István felesége, Latinovits Margit révén örökölte meg a kastélyt, de a kormányzó halála után az épületet államosították. A helyi állami gazdaság kapta meg a kastélyt, amelyet több éven keresztül üzemi konyhaként működtettet. De később az omladozó főépületet lebontották, az uradalmi épületekből napjanikban csak magtár áll még, és a szarvas díszes kapu.


A kastélyt fénykorában százholdnyi park vette körül, és magas és rövid növésű növények tették egyedivé. A kertet egy tó is színesítette, amely keresztben vonult végig a területen. Ma már csak a kastély helyéül szolgáló domb emlékeztet az egykori fényűző épületre, a parkot már a gyom felverte, és sűrű bozót takarja el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése