Kecskeméti Arborétum (2020)



Az egész évben látogatható Kecskeméti Arborétumban 14 tanösvényen sétálva több mint 1000 féle növényt csodálhatunk meg, amely egyben a környék egyik legkedveltebb kirándulóhelye is. 


Az arborétum területén egykoron mezőgazdasági művelés folyt, 1986-ban kezdték meg Dr. Gőbölös Antal szervezésében a speciális erdő telepítését, amely terveit Mészöly Győző készítette. A közönséges fa- és cserjefajok mellett kísérleti jelleggel néhány díszfa, díszcserje is beültetésre került a terültre. Az alapállomány elsősorban kocsányos tölgy, fehér nyár, valamint szil-, kőris- és juharfajok uralták. 

Napjainkban az arborétum három fő részre tagolódik, ezek a véderdősáv, tölgygyűjtemény és a gyűjteményes rész. A gyűjteményes részt kettészelő széles út a hajdani vásárok emlékét idézi, innen ered a „Felhajtó út” megnevezés, hiszen egykoron ezen a „sugárúton” hajtották fel az állatokat a kecskeméti vásárba. A fák közötti területen pedig több ős gyepmaradvány őrzi még a hajdani természeti állapotokat. Az arbarétum rendjéért és az ápolásáért az Észak-Kiskunsági Erdészet (KEFAG Zrt.) felel.


A gyűjteményes rész ösvényein sétálva a fák és cserjék birodalmában érezhetjük magunkat, ugyanis az itteni flóra elrendezése olyan szempontok szerint is történt, mint a növények morfológiai jellemzői, rendszertani besorolásai, és származási helyei. A tanösvény állomásain a környék rovarvilágról, denevérekről, madarakról, békákról, gombákról olvashatnak a gyerekek és felnőttek. 




Az arborétumban sétálva megtekinthetjük még a Mária-kápolnát, a Magyar Szentek Szoborsétányát, a Kálváriát, és gyönyörködhetünk a terület különböző pontjain felbukkanó faszobrokban, a gyermekek pedig élvezhetik a fajátszóteret, az erdei tornapályát és a kilátót.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése