Szentendrei Skanzen (2019)


Aki a Magyarország nyelvterületeinek népi építészetére, illetve a hozzákapcsolódó kultúrára, életmódra és gazdálkodásra kíváncsi, annak kihagyhatatlan látnivaló a Szentendrei skanzen.

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum 1972-ben kezdte meg működését a Sztaravoda-patak völgyében, egy 46 hektáros területen. Napjainkban mintegy 400 eredeti, áttelepített épület áll a skanzen területén, melyek tájegységenként, faluszerű csoportokba rendezve állnak. A 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakot átölelő falu rekonstrukciók a hagyományos parasztporta mindennapjait tárja a látogatók elé, melyhez szervesen kapcsolódnak a korabeli szakrális, közösségi és gazdasági építmények.


A múzeum aktív helyszínekkel is várja a látogatóit, ahol kicsik-nagyok egyaránt régi praktikákat sajátíthatnak el és megismerheti az akkori mindennapokat. 

A múzeumban fellelhető 9 tájegység: Észak-Magyarországi falu, Felföldi mezőváros, Felső-Tiszavidék, Közép-Tiszavidék, Alföld, Dél-Dunántúl, Bakony-Balaton-felvidék, Nyugat-Dunántúl, Kisalföld.


Kétségtelenül a skanzen legnagyobb attrakciója a nyirádi vízimalom, amely már a 18. század elején is működött és Honi-malomnak nevezték. Az újjáépített malom, hasonlóan elődjéhez patakvízzel működik és napjainkban is működőképes. A két felülcsapott vízikerék, az őrlőberendezések és a molnárlakás is megtekinthető a parkban.




2000. augusztus 20-án adták át a nagyközönségnek az Alföld jelképének is számító, Dusnokról áttelepült szélmalmot. A szélmalmok a 18. század végétől terjedtek el a pusztákon és szorosan hozzátartoztak a mezővárosok, falvak életéhez.





Állandó, vándor, időszaki kiállítások és tematikus tárlatok tömkelege várja a skanzenben érkezőket. Mind közül talán legkülönlegesebb "Hé’67! - A világ, amelyben a Múzeum született" című tárlat, amely az intézmény 50. születésnapjára készült.
A magtárban berendezett múzeum egy igazi „retró” élményt kínál, ahol a Kádár-korszak elevenedik meg minden apró külcsínével és bájával együtt.




A szabadtéri múzeum területét nem csak gyalog vagy kölcsönzött kerékpárral barangolhatjuk be, hanem utazásunkat segíti egy 1930-ban gyártott, 80 férőhelyes vonat. A skanzen hat megállóhelye között egy korhűen felújított motorvonat (BCMot 422) szállítja a látogatókat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése