Drégely vára (2015)


A Börzsöny északi vonulatán található Drégely vára, amely a magyar történelem egyik leghősiesebb várostromának helyszíne. Ugyanis a török sereget négy teljes napig tartóztatta fel Szondy György várkapitány és maroknyi katonái. A szép kilátást nyújtó hegycsúcson álló nagy múltú romok napjainkban csak gyalogosan érhetőek el.


Drégely várát a Hunt nembeli Demeter építette a pusztuló honti vár helyett, a soron következő ura pedig Palóczy György esztergomi érsek volt. Szondi Györgyöt a mohácsi vész után nevezték ki vár kapitánynak, aki 1552. július 6-án többszörös túlerő miatt elesett a budai Alival szemben. A romos erdőd ettől naptól kezdve elvesztette jelentőségét, és a törökök lejjebb, a község temploma körül erős palánkvárat építettek 1575-ben.


Drégely sziklavára azonban az évszázadok során újjáéledt, természeti szépsége és történelmi nevezetessége miatt közkedvelt kirándulóhelyé vált. A romok a nemzeti örökség részei, történelmi és nemzeti emlékhely is egyben. Pár éve folyik a vár felújítása, 2004-ben pedig itt helyezték el Melocco Miklós hatalmas kőtömbbe vésett alkotását, amely a drégelyi csatát idézi.


Minden év júliusában a helyiek felélesztik a Szondi hagyományokat, ilyenkor középkori párviadalok, korabeli kézművesség, íjászat, bajvívás, élő történelemóra, kapitányválasztás, gólyalábasok bemutatója kerül a terítékre a Sáferkúti tisztáson.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése