„Egerszalók az egri
történelmi borvidék része. Egy dokumentum tanúsága szerint már 1249-ben
volt Egerszalókon telepített szőlő. A török hódoltság után is folytatták a
hagyományokat: a legfőbb fehér szőlőfajták a leányka, olaszrizling, muscat
ottonel, zenit és a chardonay; a kék szőlőfajták közül a zweigelt, merlot,
kékoprotó, cabernet sauvignon és cabernet franc.
Borászaink finom
borokkal és csodálatos riolttufa pincékben várják vendégeiket.”
(falusiturizmus.hu)
„Közel 40 ha-os
szőlőbirtokunk az Egri történelmi borvidékén fekszik. Pincészetünket Egerszalókon
az Öreghegyen oldalába építettük. Dűlőink klimatikus és talaj-jellemzői sajátos
borkarakter kialakítását tesznek lehetővé. Szőlőfajtáink megválasztásánál
legfőképpen az Egri Borvidék hagyományaira támaszkodtunk. Borkészítési
filozófiánk középpontjában a terroir áll. Célunk a termőhely adta lehetőségek
legmesszemenőbb kiaknázása, a tradicionális borászat módszereinek segítségével.
Szándékunk az Egri bikavér és az egri borok jellegének újra fogalmazása, amely
konzekvens szőlészeti és borászati munkát követel meg.” (standrea.hu)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése