Havas Boldogasszony templom (2024)

A Havihegyen álló Havas Boldogasszony-templom Pécs egyik legismertebb látnivalója, amely egy pestisjárvány után épült fel fogadalomból.

Az 1690–91-es Pécs városát tizedelő járványt követően a polgárok megtartva ígéretüket az itteni fehér sziklákra parasztbarokk stílusú, fatoronnyal ellátott templom építettek, amely 1697-re készült el. Az épület az 1780. évi tűzvész során megrongálódott, ezt követően átépítették és ekkor kapta ma is látható formájára. Az egykori fatorony helyére pedig zömök piros kupolás kőtorony építettek. A búcsúkiváltságot XVI. Gergely pápa 1844-ben adományozott a templomnak, amelyet Szűz Mária ünnepén tartanak meg azóta minden éveben


Belépve a templom belsejében egy barokk főoltár látható a szentélyben, amely olajfestménye a Havas Boldogasszonyt ábrázolja a karján ülő gyermek Jézussal. Az oltárkép egyébként a római Santa Maria Maggiore bazilika oltárképének hiteles másolata. Ezenkívül még két mellékoltár található az épületben, amelyek Szent Rókusnak, a pestis ellen védő szentnek és compostellai Szent Jakabnak, a zarándokok védőszentjének vannak felszentelve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése