Kerek-tó és Nőszőfű tanösvény (2020)





A jászszentlászlói Kerek-tó a település közepén fekszik, és közel 100 éves múltra tekint vissza. Ugyanis az itteni szikes tó a helyiek egyik kedvenc fürdőhelye volt egykoron, sőt ekkor még minősített gyógyvíz volt a tavacska. Sajnos a rendszerváltás után a városvezetés nem látott fantáziát a terület turisztikai értékékében, ezért felparcellázták és eladták a tó partját. 


Napjainkra a megmarad időszakos vízállás kedvelt élőhelye a madaraknak, ezért természetvédelmi oltalom alatt áll. Egy 2019-es sikeres pályázat útján a megmarad sekély víz mellé, a főutca felől egy tanösvény alakított ki az önkormányzat. Az információs táblákkal is rendelkező tanösvényt a nőszőfűről nevezték el, s a tó növényvilágát és történetét mutatja majd be. A sétaút a tó mellett húzódó erdőben folytatódik, és egy tisztáson végződik, ahol szabadidő parkot létesítettek.

1 megjegyzés:

  1. Szia, köszi az utazás ajánlót. Próbáltam megkeresni, hogy hány kilométeres és hány állomásos ez a tanösvény, de nem találom fent neten sehol. Megvan neked az ösvény hossza? Köszönöm, Dóri

    VálaszTörlés