Református templom (2018)

A hencidai református egyik érdekessége, hogy öt egymástól elütő stílusú építési alakítás történt az idők folyamán rajta. 

A kelet-nyugati fekvésű egyhajós épületet 1787-tõl 1789-ig építették, de végleges, mai formáját jóval később érte el. A 4 kis fiókos tornyot 1800-ban toldották a hajóhoz, és az aljába pedig magtárat alakítottak ki. 1885-ben a templomot kibővítették egy északra néző nagy félkereszthajóval és karzattal. Az 1910-es években új toronyórát kapott az épület, majd az I- világháború kirobbanását követően a harangokat ágyúöntés céljából elvitték. Ezeket végül 1924-ben sikerült pótolni és ekkortájt újabb renoválást kapott az épület, sőt a toronygomb és a csillag is kicserélődött. A II. világháborúban a templomot is érték találatok, de csak az ötvenes évektől kezdődött meg a károk helyrehozatala, amely során új kőkerítés került az épület köré.

A több mint kétszázad éves épület belseje megtartotta a református templomokat jellemző egyszerű stílusjegyeket és megőrizte értékeit. A templom központi helyén álló Mózes-szék még az eredeti, amely 1872 –ben készült és Bokor Ferenc munkája. A napjainkban is működő, 8 regiszteres műemlék orgona pedig Angster József pécsi orgonaépítő mester műhelyéből került ide 1890-ben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése