Gesztesi vár (2016)


A Vértes hegység erdei között, egy laposabb hegycsúcson bújik meg Gesztes vára. A vadászkastélyként működő épület a 15. századtól szolgál erődítményként, de később turista- és diákszállóként is üzemelt benne. 

A gesztesi uradalom első kővárát valószínűleg a 13. század végén emeltette a Csák nemzetség, birtokuk védelmére. Korabeli adatok szerint 1342 körül Nagy Lajos király utasítására teljesen lebontották a vértesi vadászterületet álló erődöt és helyébe egy kényelmesebb lakhatást biztosító vadászkastélyt emeltek. A 18. század elején a gazdátlan épületet a lakosság elkezdte bontani, sőt gróf Esterházy József földesúr a vár köveiből készítette el a majki kamalduli rendházat. 

forrás:studhist.blog.hu
A vár épségben maradt falai közé a Magyar Munkás Turista Egyesület 1932-ben menedékházat épített, de ez a háborúban elpusztult. 1960 és 1963 között a vár romjait feltárták és a helyreállítási munkák során turistaszállót alakítottak ki a várból. De ezt követően sajnos a patinás épület állagmegóvásra nem fordítottak kellő figyelmet, a várfal egyrésze leomlott, s ezért életveszélyesnek nyilvánították.

2014-ben a várat lekerítették és azóta már nem látogatható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése