Téglagyári-tavak és tanösvény (2014)




A hódmezővásárhelyi Téglagyári-tavak tanösvény a város északi részén a Rárósi út végén található, ahol az egykoron virágzó vásárhelyi téglagyártás agyagnyerő medrei találhatóak.

A Téglagyári-tavak az évek során feltöltődtek vízzel, és a területet benépesítették a ma is látható élővilág. A Dél-Alföldre oly jellemző szikes tavak körül fás ligetek és cserjések telepedtek meg, amelyek elősegítették a változatos hazai vízi fauna megjelenését. A tónál a védetett állatok közül előfordul a barna rétihéja, a kis lile, a gólyatöcs, a gulipán, a tavi cankó, a kis őrgébics, a partfalakon pedig fecskék és gyurgyalagok vertek tanyát. De ide fészkelte be magát Magyarország egyetlen mérges pókja, a szongáliai cselőpók is.


A tavakhoz tartozik egy tanösvény is, amely 14 állomáson keresztül mutatja be a terület őshonos és tájidegen-növényvilágát, emellett védett és fokozottan védett madárfajokat ismertet. A 2,4 kilométeres séta közben utunkba akad egy madárvárta, szabadtéri kemencék, a Táltos fa, mezítlábas tornapálya és egy újkőkori ház rekonstrukciója.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése