Szegedi Vár és Kőtár (2022)Szegeden állt az Alföld legnagyobb téglavára, amely olyan fontos történelmi eseményeknek volt a helyszíne, mint a szegedi béke vagy éppen a Hunyadi Mátyás királlyá megválasztásának előkészületei.

forrás: szegedma.hu

Szeged híres vára még a tatárjárás után épült. Legfontosabb szerepe a tiszai só kereskedelem biztosítása volt. A török pusztítás nem kímélte a vár épületeit sem. A megszállók kiűzése után II. József és a későbbi uralkodók börtönként használták az erődöt. Köveit az 1879-es árvíz után – királyi engedéllyel - elkezdték széthordani a belvárosi paloták építéséhez. A várból a felszínen - csak egy torony maradvány - a vízibástya, és a Mária Terézia-kapu maradt meg.


Napjainkra már csak a rakparti a rondella és a múzeum mögötti legfiatalabb rész marad meg hírmondónak egykori pompás erődből. Az utóbbit restaurálták és kiállítóhelyet alakítottak ki benne. Ebben az épületben láthatóak többek között a vár állandó kiállításai, amelyek több fontos történelmi eseményeket mutatnak be Szeged múltjából.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése