Borzaspusztai templomrom (2021)


Bugyi és Dabas és Bugyi között, az országút mentén található a Borzaspusztai templomrom és a hozzátartozó kis kegyeleti park.

A Borzaspusztán álló egykori templom építtetője Siménfalvi Székely József és felesége, Pártos Hermin voltak, akik az első világháborúban szerzett betegségben elhunyt fiúknak kívántak így emléket állítani. Az 1936-ban elkészült román stílusú épület tervezője a pesterzsébeti Kerekes József volt, aki az erdélyi templomokhoz hasonlót álmodott meg ide. A templom felszentelését követően a család az oltár alatti kriptába temetkezett.
Sajnos a második világháború alatt a kápolnát teljesen kifosztották, később pedig a szocializmus éveiben az épület köveit elkezdték széthordani. 1979-ben aztán bontásra ítélték az akkor már illegális szeméttelepnek is használt épületet.

2018-ig váratott magára a romok felújítása, ekkor ugyanis a falakat konzerválták, modern információstáblát és egy erdei kápolna hangulatú nyitott oltárt kapott az épület. Az egykori hajóban álló szentélyt pedig valamilyen oknál fogva szivárványszínű díszüvegpanelekkel vették körben. Döntse el mindenki maga, hogy az utóbbi mennyire illik bele egy szakrálishely hangulatába!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése