Mindenszentek templom (2021)


A 18. század elején egy régebbi istenház helyére épült a mai templom elődje. Ezt az épületet 1719-ben és 1729-ben bővítették, és tornyot is építettek hozzá. A régi sekrestyét és a szentélyt 1783-ban lebontották, de még abban az évben újat építettek helyette. 1798-ban a szentély és a torony kivételével a falakat lebontották. Az 1800-ban meginduló alkotó munka eredményeként megszületik egy késő barokk stílusú templom. A régi tornyot és a szentélyt pedig ráépítéssel magasították.


Az új templom homlokzatán a nyitott fülkében Szent Péter és Szent Pál apostolok kőszobrai állnak. A főbejárat fölött a község 1772-ből való címere látható. Az épület belsejében látható barokk stílusú főoltár 1801–1803 között készült. A hatalmas méretű, művészi színvonalú főoltárkép pedig az egyik legszebb barokk alkotás a megyében, amelyen a Szentháromság és a szentek láthatók.


A templom érdekessége, hogy a községet 1919-ben megszálló román csapatok két hónapon át folyamatos tüzérségi párbajt vívtak a magyarokkal, és ennek során a templom 69 lövést kapott. A borzalmas napok emlékét máig is őrzi két befúródott lövedék a templom falának homlokzatán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése