Felsőmonostori templomrom (2020)



A Kiskunság új történelmi megítélését bizonyító, és hihetetlen gazdagságot mutató régészeti leletek kerültek elő egy 2009-ben végzett ásatás során, ugyanis a bugaci pusztában megtaláltak a Duna–Tisza-közének egykori régióközpontját, azaz Pétermonostorát. 

A Bugac település külterületén feltárt monostor valószínűsíthetően 12. század elején épült. A virágzó udvar egy kis kolostorból és egy hatalmas, háromhajós bazilikából állt. A monostor 1220-30 között átépítették, a bazilikát egy nagy előcsarnokkal toldották meg és ekkor kapta két tornyát is. Sajnos a tatárjárás környéket sem kímélte,1241 és1242 között az itt élő embereket elüldözték, vagy legyilkolták. A történtek után a környékre kunok települtek, akik ugyan létrehoztak egy falut itt, de az épületeket elbontották, és széthordták építőanyagként.
 

A 21. századi feltárás követően találtak itt római zarándokjelvényt az 1200-as évekből, tatárjárás előtti pénzeket, és egy Szent Péter-ereklyetartót, amely európai szinten is szenzációs leletanyag. Ezeket a nagy jelentőségű tárgyakat az ásatást végző Kecskeméti Múzeum szándékozik majd kiállítani

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése