Vay Ádám Múzeum és várkastély (2019)


A falu központjában már a 16. század elején állt egy kétemeletes, tornyos reneszánsz kastély. Ezt az épületet alakíttatta át a Vay család 1850-ben romantikus stílusban, ekkor csatolták a tornyokat a főépülethez, hogy ezek lőréseiből a védők tűz alatt tudták tartani a támadó ellenséget.

 A várkastély nem tartozott a komolyabb viszontagságokkal küzdő várak közé, különösebb hadászati jelentősége sohasem volt. 

A vár a magyar történelembe azzal írta be magát, amikor II. Rákóczi Ferenc kétszer is járt itt, felkeresvén a kurucok egyik legendás vezérét, Vay Ádámot. Az évtizedek során elhanyagolt kastélyt 1960-62 között az Országos Műemléki Felügyelőség újította fel.
A kastélyban működő múzeum a Vay család története mellett, a Rákóczi-szabadságharc helyi eseményeit mutatja be. A gyűjtemény érdekessége, hogy a berendezés nagy része a II. világháborút a kastély egyik termébe zárva vészelte át sértetlenül.




A kastély fontos művészettörténeti értéke a második emeleti nagytermi mennyezetfreskó, melyet Lohr Ferenc készített 1896-ban és a nikápolyi csatát (1396) örökíti meg. 

Az épületet övező csodálatos, ősfás, védett parkban egy kuruc személyiségek mellszobraiból álló szoborparkot csodálhatunk meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése