Tanösvénytúrák: Betyárdombi tanösvény (2021)

A Betyár-dombi tanösvény 2010-ben került kialakításra a Táborfalvához tartozó, egykori katonai területen. A Turján-vidékre jellemző homokbuckás, erdőben nem ritkák méretes erdei fenyők, és az öreg borókák sem.

A Betyár-dombi tanösvény helyén egykoron robbantások és hadászati gyakorlatok folytak, ezért erősen szabdalt lett a szélfútta homokkal fedett talajfelszín. A robbantások után következő 40-50 évben a terület teljesen érintetlen volt, ezért a természet szépen lassan visszafoglalta azt. Így alakult ki a mai mesebeli erdőhöz hasonló tájkép, ahol erdei fenyők, fekete fenyők, kocsányos tölgyek fehérakácok és egyéb más fafajok csodálhatóak meg.



A Táborfalvi Erdészeti Igazgatóság által megálmodott tanösvény az Északi-Kiskunságot mutatja be információstáblák segítségével, amelyek kiemelten foglalkoznak a táj növény- és állatvilágával. A sétaút egyébként 2,8 kilométer hosszú, de létezik egy plusz 3 kilométeres belsőkör is, amelyet az ösvény szerelmesi járnak folyamatosan. Az árnyasban való eligazodást a piros irányított körjelzés és a hat darab bemutató tábla segíti.


A tanösvényt Táborfalva Örkény-Tábor településrésze felöl egy vadregényes úton közelíthetjük meg. Az üzemeltetők tervezik a tanösvény pontosabb kitáblázását a könnyebb megtalálhatóság érdekében. Bár ez nem biztos, hogy jót fog tenni a háborítatlanságának!

A tanösvény adatai:
Táv: 2,8 km
Állomások: 6
Üzemeltető: Táborfalvi Erdészet
Füzet: nincs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése