Szent Orbán-szobor és Lourdesi oszlop (2021)



A Csongrád és Bokros között lévő Haleszben egy régi búcsújáróhely található a szőlőstáblák között.


A bokrosi szőlőtermelő vidékeken is igen elterjedt volt Szent Orbán tisztelete, ezért 1856-ban gazdák kezdeményezéséből egy Szent Orbán-szobrot emeltettek. A Gerenday Antal kőfaragó és szobrász készítette el végül a Pápa szobrát, amely homokkőből készült és a Szentet ünnepi ornátusban, fején tiarával, kezében pásztorbottal ábrázolta. A szobor érdekessége, hogy a lábánál egy szőlővel megrakott szüretelő vödör van. A szobor tövében pedig minden éveben Orbán napi búcsú tartanak május 25-én.


A szobor mellé csongrádi szőlőbeli hívek 1893-ban keresztet állíttattak, hogy a búcsú ünnepi szentmisén legyen egy keresztet is. Az Orbán-kereszt mellett egy a harangláb is állott, amely 1982-ben lopás veszély miatt be lett szállítva a piroskavárosi templom udvarába.


A Szent Orbán-szobor balján található egy 1894-ben készült, méretes Lourdes-i fülke, amely napjainkban igen romosállapotban van. A téglafülkében áll Lourdesi Szűzmária és Bernadett fehér cementből készült szobra, amelyek Géberth János fővárosi aranyozó munkái. A közadakozásból készült építmény Darida Andrásné (Tösmagi Rozália) kezdeményezésére, az építési munkát pedig Újszászi János végezte. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése