Ajkai Bányászati Múzeum (2021)




Az ajkai Parkerdő rejti hazánk első szabadtéri műszaki emlékmúzeumát, amely az itteni szénbányászat műszaki és történeti emlékeit mutatja be. Az egykori állomás épületében kaptak helyet a múzeum legérdekesebb tárlatai, az Ásvány-, Kőzet- és Őslénytár.

Az Ajkai Bányászati Múzeum 1965-ben nyitotta meg kapuit, az ország első szabadtérimúzeumjaként. Napjainkban az Ármin szállítóaknának megmaradt gépházát, az aknaházat, egy kis kovácsműhelyt és az egykori transzformátorházat lehet látogatni. Az épületeket összekötő utak mentén pedig bányatechnológiai gépek állnak, sőt itt láthatjuk azt a csillét, amelyben az utolsó szénszállítmány szenet hozták felszínre 2004-ben. De látogatható a múzeum egyik különlegessége, az 54 méter hosszú, bejárható bányatáró is.


Az egykori bányamentő állomás épületében rendezték be azt a kiállítást, amelyben végi követhetjük a földtörténeti ókortól a jelenkorig az egyes korok jellemző kőzettípusait, és megismerhetjük ősállatvilágot a paleozoikumtól a holocénig.

Az ajkai szénbányászat 100. évfordulójára megnyílt imúzeum 2019-es felújítását követően pedig geológiai foglalkoztató térrel és digitális oktató játékokkal is várja a látogatókat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése