Szent Mauríciusz Monostor (2020)



Bakonybél ékessége a főutcán található Szent Mauríciusz Monostor, amely 1000 éves fennállásának alkalmából egy jól átgondolt modernizáláson esett át. De szerencsére végig hű maradt a bencés rend életviteléhez, amelyet egy történet bemutató kiállítás keretében meg is mutatnak nekünk. 


A Szent Mauríciusz Monostor története 1018-ban kezdődött, amikor is Szent István szerzetesi közösséget alapított az őskorban is lakott bakonybéli völgyben. A Bajorországból érkező Szent Günter alapította meg rendet, amelynek hét évig volt tagja Szent Gellért is. Az alapítók Szent Mauríciuszt választották védőszentül, aki egy római katona volt és nem volt hajlandó ártatlan keresztényeket üldözni ezért kivégeztették. 




Az itteni virágzó monostori életnek a török dúlás vetett végett. Az oszmánok kiűzése után, a 18. század elején indult meg a közösség és a monostor felélesztése, amely eredménye képen az egész épületegyüttes újra épült. Épületében működött egy ideig a rendi tanárképző főiskola olyan, később hírnevet szerző diákokkal, mint Rómer Flóris vagy Rónay Jácint. A kor nagyjai, mint például Vörösmarty Mihály, gyakran jártak ide vendégségbe. 

1950-ben immár harmadszor kellett a szerzeteseknek elhagyniuk a bakonybéli monostort. Az üresen álló épületbe apácákat költöztek, és a rendszerváltásig szociális otthon működött itt. Sok küzdelem árán 1998-ban térhettek vissza a szerzetesek, akik egyházi, állami és uniós támogatással felújították és felvirágoztatták a helyi közösséget. A Bakonybél 1000 éves történetébe, napjainkba már egy 21. századi követelményeknek megfelelő látogatóközpontban is bepillantást nyerhetünk. 

1830-as években, a kor divatját követve angolkertet létesítésbe fogtak a helyi szerzetesek. Az arborétumba hazánkban honos fajokat, bükköt, tölgyeket, hársakat telepítettek és egykoron a parkból fasorral övezett sétány vezetett a Borostyán-kúthoz. A kerthez tartozik egy gyümölcsöskert és egy gyógynövényes kert, amelyben a monostor által értékesített élelmiszerek alapanyagát termelik meg. Az itt készült paletta igen színes, a levendulás csokitól kezdve a különböző likőrökön át a bazsalikomos sörig terjed.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése