Báthori István Múzeum (2019)

A Báthori István Múzeum a nyírbátori Minorita kolostorban kapott helyett 1960-ban. A tárlat megálmodója Szalontai Barnabás volt, akit a Balaton környéki múzeumok ihlettek meg.
A Papok-rétje mellett található, 18. századi kolostor jelenleg is gazdag tárgyakkal és programokkal várja látogatóit, amely város és környékének történelmi és népi emlékeit hívatott bemutatni. A kiállítás legérdekesebb tárgyai a hazai reneszánsz művészet egyik legszebb alkotása, az 1511-ben készült stallum, de itt látható továbbá a reneszánsz stílusú Báthory-címerkő, Bethlen Gábor díszszablyája és Báthory Gábor díszkardja is.




A múzeum földszinti nagyterme a városnak azt a dicső korszakát mutatja be, amikor környék legjelentősebb kereskedelmi, ipari és szellemi központjává vált Nyírbátor. A Várostörténeti kiállítás pedig bemutatja a fejedelmek korából származó történelmi emlékeket, mezőgazdasági eszközöket és kézműves alkotásokat.

Az utolsó két terem a hagyományos paraszti gazdálkodás tárgyait, a kor háztartásainak mindennapjait és a helyi népművészetet veszi „górcső” alá

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése