Erdei egér (Apodemus sylvaticus)

"Az egyik legáltalánosabban elterjedt európai emlősfaj. Izlandtól a Földközi-tenger sok szigetéig óriási területeket benépesít. Magyarországon elsősorban az Északi-középhegység és a Dunántúl erdőkkel borított vidékein gyakori. Legkorábbi leletei 2 millió évesek, a Kárpát-medence faunájában jelenléte mintegy 10-12 ezer éve folyamatos. 
Élőhely: Hegyvidéki és alföldi erdőkben egyaránt előfordul. Helyenként a vidéki házakba is beköltözik, továbbá nagyvárosok parkjaiban is megtalálhatjuk. 
Életmód: Táplálkozás: Növényi és állati eredetű táplálékot egyaránt fogyaszt. Táplálkozásában fontos szerep jut a magoknak (pl. bükk és tölgymakk) és a különféle ízeltlábúaknak. Tavasszal a madárfészkekben talált tojásokat és fiókákat is elfogyaszthatja; télen viszont akár a fakérget is megeszi. A téli hónapokra táplálékraktárot készít, amelyben nagy mennyiségben halmoz fel különféle olajos magvakat. Egykoron a kondások disznóik szaglását kihasználva kutatták fel állataikkal az egerek raktárait. 
Szaporodás: A nőstény évente 2-3 alkalommal 4-7 utódnak ad életet. A vemhesség ideje 24-27 nap, az újszülöttek kezdetben csupaszok és vakok. A fiatalok gyorsan növekszenek, a tavaszi almokból származó egyedek születésük évében már szaporodnak is. Aktivitás: Elsősorban éjszaka táplálkozik, nappal inkább csak az őszi hónapokban figyelhetjük meg: Téli álmot nem alszik, de a felszínen ilyenkor jóval kevesebb időt tölt. Általában a fészek környékén táplálkozik, de ősszel több száz méteres körzetben gyűjti össze a magokat. Táplálékkeresés közben naponta akár 1,5-2 kilométert is megtehet." (arpi.theater.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése