Belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony templom (2016)


Forrás: pecsiegyhazmegye.hu

Pécs centrumában, a Széchenyi tér legmagasabb pontján áll a Belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom (avagy Gázi Kászim pasa dzsámija), a magyarországi török-iszlám építészet legmonumentálisabb alkotása és Pécs egyik jelképe. Az épület gigantikusságát csak fokozza, hogy az észak-déli tájolású térhez képest ferdén áll, azaz Mekka felé van tájolva. 

Forrás: templom.hu




Egyes feltételezések szerint a mai építmény helyén már az árpád korban is templom állott. A Szent Bertalan-templomról szóló legrégebbi adat a Velencében nyomtatott Pécsi Misekönyvben (Missale) áll. A román kori templom a Zsigmond király ellen lázadó Horváti család pusztításának eshetett áldozatul a 14. század végén, de helyette felépítették a második, gótikus Szent Bertalan-templomot.


A törökök 16. század második felében a téren álló épületet lebontották, és a köveiből felépítették fel Észak-Európa egyik legnagyobb dzsámiját és a hozzá tartozó minaretet.

A felszabadító harcokat a dzsámi aránylag egyben átvészelte, a 17. századra a jezsuita rend tulajdona lett. Ez után két komolyabb átépítésen esett át az épület, amikor is keresztény templommá alakították át. 
Az utolsó nagy átalakítást 1939-ben végezték Körmendy Nándor tervei alapján. Lebontották az egykori barokk tornyot, a kupolát pedig firenzei típusú félgömbbé alakították át. Napjainkban a templom belseje egy igaz „időgép”, amely interaktív módon mutatja be templom építésének fázisait és történelmét.

Ha valaki ellátogat pécsi Széchenyi térre, akkor Kelet és Nyugat találkozásának lehet szemtanúja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése