Eperfa (Morus)

Az eperfa bár nem régóta elterjedt Magyarországon, de régen mégis nagy becsben tartották. Eleinte csak Mária Terézia idején selyemhernyók tenyésztése miatt kezdték az utak mellé telepíteni eperfákat. De végül a honi selyemkészítés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és a találékony magyarság nem hagyta veszni a fekete, fehér vagy rózsaszín gyümölcsöt. A falusiak pálinkát és a lekvárt készítettek az ízletes gyümölcsből, de takarmányként is felhasználták, ezért az udvarba is ültették a fákat.

Magyarországon napjainkban két eperfafajtával lehet találkozni, a fehér eperrel, amely Kínából származik és a Közép-Ázsiában őshonos fekete eperrel. Egy régi beszámoló szerint az Ormánságban komoly kultúrája volt egykoron a lekvár és pálinka készítésnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése