Szent Lőrinc templomrom (2021)A Bács-Kiskun megyei Nyárlőrinc vagy korábbi nevén Koháryszentlőrinc egyik portáján egy az Árpád-kor végén épült templom alapfalait tárták fel.
A település első templomát még valószínűleg a 13-14. század fordulóján építették többnyire darázskőből. A félköríves szentélyű, kisméretű templomot a 14-15. század fordulóján átépítették és kibővítették. A gótika korszakában megnagyobbították a templomhajót, és támpillérekkel erősítették meg, melléje pedig tornyot kapcsoltak. Az épületet a 15. századtól egy kőből épített kerítőfal vette körül, ezen belül volt a falu temetője. A templom pusztulása a 17. század elejétől indult meg a település elnéptelenedésével együtt, majd a romokat a 19. század végéig a házak építéséhez széthordták..
1982 és 1992 között a terültet a régészek feltárták, ahonnan viszonylag gazdag késő középkori leletanyag került elő, főleg ékszerek, ruhadíszek, viseleti tárgyak. Ezek a tárgyak a kecskeméti Katona József Múzeum régészeti gyűjteménye őrizi meg az utókor számára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése