Református kollégium (2019)




Magyarország talán leghíresebb iskolája, az 1538-ban alapított debreceni Református Kollégium, hiszen számos híres növendék került ki innen. Ugyanis falai között nevelkedett például Csokonai Vitéz Mihály, Kazinczy Ferenc, Arany János, Kölcsey Ferenc és Móricz Zsigmond is. Ezenkívül történelmi jelentőséggel büszkélkedhet az iskola. 

A jelenlegi korai klasszicista stílusú oktatási intézmény a nagy tűzvész után 1803 és 1816 között épült, Péchy Mihály tervei alapján. Az épület falán Nagy Sándor János reliefjei láthatók, melyek a két nagy hitújítót, Zwinglit és Kálvint, valamint a Kollégium leghíresebb diákjait ábrázolják.


A ma is aktív tanintézmény látogatható, az itt található állandó kiállításokon az iskola történetével, a diákok életével, a Tiszántúli Református Egyházkerület kincseivel ismerkedhetünk meg. Az épületben kapott helyet a világ legszebb könyvtárai közé választott, több mint hatszázezer kötettel rendelkező Nagykönyvtár is. Emellett egy Csokonai emlékszoba, és az 1849-ben az országgyűlésnek otthont adó Oratórium is része a megtekinthető kiállításnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése