Tóth József Színház és Vígadó (2022)



A Tóth József Színház és Vigadó Szentes egyik kulturális intézménye, amely nem volt mindig ilyen színpompás, mint napjainkban. Az egykoron virágdíszes szállót és vigadót sokáig csak az enyészet látogatta, továbbá félő volt csak pletyka, hogy felújítják, vagy erdeit állapotába visszaállítják.

A 19. század végén merült fel az igény egy új vendégfogadó megépítésére, és az erre meghirdetett pályázatra érkező tervek közül végül Komor Marcell és Jakab Dezső terveit fogadta el a városvezetés. Az építkezés 1897-ben vette kezdetét, s 1900 őszére készült el a magyaros szecessziós stílusú épület, amely a Petőfi Szálló nevet kapta. A kellemes megjelenésű szálloda fénykorában 33 vendégszobával rendelkezett. Az 1990-es évektől kezdve már nem igazán volt a tulajdonosok hasznára az épület, külseje ekkorra már erősen lepusztult. 

Sokáig csak a város szülöttéről, Tóth Józsefről, a nagy jellemszínészről elnevezett ötszáz személyes színháztermet használták. 2019 és 2021 között a kísérteties épületet a régi tervek alapján rekonstruálták és a 21. századi színpad-, hang-, és fénytechnikával vértezték fel. A megszépült Petőfi Szálló így az évtizedes leromlása után ismét a város dísze lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése