Középkori monostor és a Kőbárány (2013)

Kőbárány-kút Kiskundorozsmán

Csongrád megye egyik legrégebbi műtárgyának előkerülése mái napig sok vitára ad okot. A helyi hagyomány szerint a dorozsmai monostorból származik a 12. századi faragvány, de ezt mindeddig senkinek sem sikerült bizonyítani. Ami biztos, hogy 1721-ben már bizonyíthatóan a szegedi vár falába volt az Isten bárányának ábrázolása. Talán ezért is vált hosszú évek során a kőbárány legendás története Kiskundorozsma önállóságának szimbólumává.


A Dömötör-torony bejárata
A dorzsmai monostor már 1237-ben már említik a források. A mai tekintélyes katedrális helyén állt egy kéttornyú román stílusú kőtemplom, amelyet  feltehetőleg bencések birtokoltak. Ezt támasztja alá a mai szentély falába beépített román kori faragvány is. A monostort előbb tatárok dúlták fel, majd a török az épület köveinek felhasználásával erősítették meg a szegedi várat. Végül 1726-ban egy új kis kőtemplomot építettek Nepomuki Szent János tiszteletére, amelynek bővítésével készült a ma is itt található műemléktemplom.

1931-ben aztán felújított és keresztelőkápolnává alakított Dömötör-torony falába költözött, a 12. századi kőbárányt másolata. A dorozsmaiak kárpótlásul 2009-ben felavatták a szintén a középkori dombormű hiteles másolatával ellátott ivókútjukat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése