Keceli szőlőtermesztés és borászat (2025)


Kecelen az 1740-es évek második felében indult meg a szőlőtelepítést, és ennek következtében jöttek létre az „Öregszöllők”. A legrégibb és legelterjedtebb szőlőfajta ebben az időszakban a Kadár (Kadarka) volt. 1890 után pedig az Olaszrizlinget Rizlinget keztek telepíteni, amelyből tekintélyes szőlő ültetvény jött létre a Szarkásban. A 19. század közepétől a rohamos gyarapodó, fejlődő Kecel egyik legjövedelmezőbb iparágazata a szőlő- és gyümölcstermelés volt. 


1972-ben megalakult a Kiskőrösi Állami Gazdaság keceli részlege, amely a szervezeti és technológiai változásokat is magával hozott szőlőtermelés területén, sőt korlátlan piacot teremtett az itteni boroknak. A jólét azonban csak a rendszerváltásig tartott, sajnos a rablókapitalizmus ezt az ágazatot is elérte.

Napjainkban még találunk kisebb pincészeteket a város körül, ezek a kisgazdaságok mutaják, hogy milyen fontos Kecel életében a szőlő és a bor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése