Kiskörösi szőlészet és borászat (2025)

Kiskörösre az első szőlővesszőket a pusztára betelepülök hozták magukkal, hogy a futóhomokon meghonosítsák a szőlőművelést. A területen az évtizedek alatt sorra alakultak ki a gyümölcs és a szőlőt ültetvények, amelyek emlékeit az Öregszőlők, a Sivány dűlő, és az Agárhalom határészek nevei őrzik. A vízhiányos homoktalajon eleinte a Kadarka, a Piros Szlanka és a Juhfark szőlőfajtákat termesztették, majd később a támrendszeres szőlőkultúrák is megjelentek. Az egykori vályogból készült kis bortároló présházakat pedig modern pincék váltották fel. 

Kiskőrös 1987-ban kapta „A szőlő és a bor városa” címet, 1994-ben pedig megalakult a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend, amely tagjainak egyik fő célja a város és a helyi bor jó hírnevének terjesztése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése