Rékavár (2021)



A vár keletkezéséről semmilyen adat nem maradt fenn, ezért csak feltételezés, hogy már a 13. század előtt is vár állt állt a területen.

forrás: varak.hu
 
Az erődítmény első hiteles említése 1296-ból való, amely nemcsak a szomszédos nádasdi birtokokat említi, hanem a Kórógyiak itteni várát is. 1465-ben a mezővárosi rangba lépő Nádasdot a Marótiak birtokolták. Az ezt követő századokban már nem említik a várat. A régészeti feltárás adatai bebizonyították, hogy az erdődöt tűz pusztította el.



forrás: csokako-vendeghaz.hu


A várrekonstrukció során a kutatók megállapították, hogy egy tatárjárás előtti időkből való erőd állott a hegytetőn. A hosszú elnyújtott várudvar kétrészből állt és mindkettőnek külön kapuja volt. A középen állt a zsindellyel fedett lakótorony vagy palota.



A várhoz számtalan legenda kapcsolódik az egyik, hogy Attila király építtette feleségének, Rékának, akiről várat elnevezték.
A másik pedig a környékbeleik által a várhoz kapcsolt történelem alappal rendelkező hiedelem, hogy István Angliából száműzött két királyfinak adta a várat. Az egyikük feleségül vette a király lányát, Ágotát, aki itt szülte meg Margit nevű leányukat. Skócia Szent Margit később skót állam első királynéka jelt aki sokat tett a katolikus vallás elterjesztéséért az országban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése