Krisztus Szent Teste pálos kolostorrom (2018)

A Diósgyőri vártól mintegy másfél kilométerre található a Krisztus Szent Teste tiszteletére felszentelt pálos kolostort rom, amelyet 1304-ben alapította Ákos nembeli Ernye fia István nádor. A hajdani Majlád falu területén működő kolostorban kódexmásoló műhely működött. Egyet misekönyvek közül, melyet az avasi templom részére készített egy bizonyos László mester, ma az egri levéltár őrzi.
Egyébként itt alakult ki a pálosok gazdag kultúrája, amely elsősorban a malomipar, a gyümölcstermesztés, a haltenyésztés meghonosítására törekedett. 

Az 1526-ban elpusztult kolostor, majd 1742-re újjá építették és a rend feloszlatásáig működött.

Az ásatások során a barokk rendház alatt feltárt romok között találták meg a híres "Diósgyőri Madonna" egyik darabját, mely Giovanni Dalmata alkotása és eredetileg a várkápolnát díszítette.


A romok helye jelenleg az Erdészeti Vállalat területe, látogatni szinte lehetetlen, magas vaskerítéssel védik. Az egykori templommaradvány része a „Templomromok a Dunán innen” nevű jelvényszerző mozgalomnak, de láthatatlansága miatt szerintem nincs létjogosultsága a mozgalomban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése