Urunk Mennybemenetele társszékesegyház (2018)

A kecskeméti Urunk Mennybemenetele Társszékesegyház, közismertebb nevén a Kecskeméti Nagytemplom a város és a Kiskunság legnagyobb temploma. A Kalocsai Érsekség társszékesegyházát Öregtemplomnak is nevezik, a ragadványnév inkább a helyiek jellegzetes szavajárásából fakad, miszerint az öreg szó nagyot, hatalmasat is jelent.
A monumentális templom Osvald Gáspár tervei szerint építették 1774 és 1799 között klasszicizáló későbarokk stílusban, az építési munkálatokat Fischer Boldizsár irányította. Az 1819-es tűzvészben a templom sisak odaveszett, a ma is látható 73 méter magas torony 1863-ben épült újra. 
Az Öregtemplom egyik különlegessége az 1889-ben Johann Manhardt királyi toronyóragyáros által készített óraszerkezet, amely ma az ország egyik legrégebbi működő órája és 112 éve hibátlanul működik.

 A Kecskeméti Nagytemplom bejárata fölötti szoborcsoport Jézus és Szent Péter látható a torony melletti mellvéden a pedig a négy evangélista (Máté, Márk, Lukács, János)  látható a hozzájuk tartozó jelképeikkel. A főhomlokzat fülkéiben a két szentté avatott királyunk, István és László szobra látható, míg a timpanonban a Magyarok Nagyasszonya, a Patrona Hungariae áll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése