Mőcsényi chardonnay és a Tűzkő birtok (2016)Chardonnay
"Kizárólagos fehér fajta Burgundiában. A franciához hasonló kimagasló minőséget csak kevés helyen hoz. Világos zöldesfehér színű, fűszeres illatú és zamatú, tüzes, harmonikus, száraz vagy félszáraz bor. Ízében dominálnak a más fajtához nem hasonlíthatóan összetett savak. Az egyetlen fehérbor, amely barrique érlelést biztosan meghálálja. Például: Möcsényi chardonnay …"  (gourmetonline.hu)
Tűzkő birtok
"A szőlőterületek a Mőcsényi és Mórágyi dombok között húzódnak, a pincészet elnevezése pedig a Tűzkő dombra utal, melyről mindig kiváló minőségű szőlő alapanyagot szüretelnek, hivatkozva a termőtalaj alatt található kő- és rézkori emberi leletekre, mint a hasított kőpengék, csiszolt kőbalták és a legkülönbözőbb tűz csiholására alkalmas szerszámokat.

A toszkán Antinori család a kilencvenes években hozta létre ezt a pincészetet, elsősorban azzal a céllal, hogy az olasz piacra állítsanak elő könnyű, friss, de tartalmas fehérborokat. A magyar piacon sokan talán csak a Mőcsényi kastélyborok családon keresztül ismerték meg ezeket a borokat, amelyet az egykor szintén résztulajdonos Zwack család számára készítettek és készítenek a mai napig. Jelenleg mintegy 150 hektáron termelnek kicsivel több fehér-, mint kékszőlőt. A fehér fajták közül a chardonnay, a zöldveltelini, a tramini és a sauvignon blanc a kiemelt fajták, a kékszőlők közül pedig a kékfrankos, a merlot, a cabernet franc és a pinot noir. " (tolnaiborvidek.eu)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése