Füvészkert (2013)

Győrfy István 1925-ben kezdte meg növényekkel betelepíteni a mintegy 20 hektárnyi szántóföldet. Először növénynevelő üvegház létesült, majd 1931-ben készült el az első tó. A soron következő igazgató kezdte meg az oktatást szolgáló gyűjteményeinek (rózsakert, sziklakert, arborétum, rendszertani gyűjtemény) kialakítását.
Árokparti Vénusz1932-ben az Óföldeáki  Návay kastély tavából került Szegedre az indiai lótusz, ami azóta hatalmas kolóniává és a kert egyik különleges látványosságává nőtte ki magát. A kert másik fő nyári attrakciója a mocsárciprusok mellet az igazi színpompában díszlő vízi virágok kavalkádja. 


Az élő kövület elnevezésű gyűjtemény négy ősi nyitvatermő fajtát foglal magában. Név szerint a szecsuáni ősfenyő, hegyi mamutfenyő, páfrányfenyő és a Wollemi fenyő tartozik a darwini csoportba.


A szegedi vidéki élet bemutatására egy vásrhelyi tanya költözött a füvészkertbe. A kertjében termesztett növényeket lehetőséget biztosítanak a környékbeli gyerekeknek, hogy foglalkozások keretében, a gyakorlatban is kipróbálhassák a kertészkedést. 
Orbáncfű


Egykori füvészkertek elődei mintájára készült el a középkori kolostorkert formájú gyógy- és fűszernövény gyűjtemény.  A hangulatkeltő rom előterében kialakított hatásmechanizmusuk szerint szétosztott parcellák közel 250 növényt tartalmaznak.


Szeged életében mindig is fontos szerepet játszott a rózsa termesztése. Nem csoda hát, hogy a virágok királynője egy 125 tő nemesített fajtát magába foglaló gyűjteményt kapott a park központi részében. 
A füvészkert üvegháza igazi trópusi, szubtrópusi, mediterrán és sivatagi növények paradicsoma, közel 1200 növényfaja található itt. A több mint 100 fajt tartalmazó páfránygyűjtemény az egyik leggazdagabb az országban. A látogatók a kedvence a kaktusz különlegességek, ugyan is mintegy 300 faja megtalálható itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése