Ipolytarnóci Ősmaradványok és tanösvényei (2014)



A Cserhát-hegység északi részén a szlovák határ mellett található a hazánkban egyedülálló földtani örökségünk, az Ipolytarnóci Ősmaradványok. Az Európa Diplomás és világörökségi nevezés alatt álló területet előszeretettel szokták az Ősvilági Pompejiként emlegetni.

Ipolytarnóc hírnevét elsősorban a környéken megtalált közel 100 méter hosszúságú óriási megkövesült fának köszönheti. Ezt a tetemet mosta ki anno a vulkáni kőzetek halotti lepléből a Bórókás-patak. A helybéliek "Gyurtyánkő-lóczának" nevezték el, és a kővé válásáról varázslatos meséket szőttek.

A területet 1836-tól kezdve napinkban is vizsgálják, az első felfedezője Kubinyi Ferenc volt, ő világított rá az itteni vulkáni hamu alatt megbújó tökéletesen konzerválódott 23-17 millió éves képződmények értékére. Ez idáig közel 11 gerinces állatfaj több mint háromezer lábnyomát, és 15 ezer levéllenyomatot sikerült beazonosítani a területen.



A Borókás-árok mentén kialakított kiállítótermek bejárása különleges időutazásnak is tekinthető, hiszen a cápafogakat rejtő ősi tengerfenekétől, a trópusi esőerdő maradványain keresztül, a vulkánok tetejéig ívelő utazásnak lehetünk részesei. Ipolytarnóc a világ egyik leggazdagabb és legkomplexebb őslábnyomos lelőhelye!



A területre kiinduló állomása az Ősfenyő Belépő fogadóépület, amely közlekedő folyosója a Bükkábrányi gigantikus fa belső részét ábrázolja. Az épület környékén kialakított pihenőhelyek pedig az itteni tanösvény-hálózat kiinduló és végpontjai.

Tanösvények:
  • Geológiai tanösvény - Csak szakvezetéssel látogatható az egész terület szíve.
  • Miocén erdő - Az ősnövényeket és állatokat bemutató sétaösvény.
  • Kőzetparki Ösvény - Különböző időszakok jellegzetes kőzet típusait bemutató sétaút.
  • Biológiai ösvények - A Geológiai ösvény bejárata mellől induló hosszabb gyalogút a helyi kőbányászat tájba simuló emlékhelyeit érinti.
  • Kőszikla ösvény - A 4 km hosszú tanösvény vízmosások, tanyaromok, kőzetkibúvások és felhagyott kőbányák mentén vezeti látogatóit.
  • Lombkorona sétány és erdei játszótér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése